Handboogsportvereniging Rozen van Oranje wil graag een veilig en sportief klimaat bieden voor onze sporters van alle leeftijden.
Vandaar dat er visies zijn ontwikkeld aangaande omgangsregels in en rond het gebouw en verplichte Verklaringen Omtrent het Gedrag voor trainers en penningmeester. Deze VOG’s worden via de handboogbond aangevraagd bij het ministerie van justtie.
Hieronder vindt u de documenten die opgesteld zijn voor onze leden met thema’s: voorkoming van seksuele intimidatie, procedure VOG, de vertrouwenscontactpersoon en de algemene omgangsregels.
Handboogsportvereniging Rozen van Oranje vindt het belangrijk om een veilig sportklimaat te hebben en te houden voor alle sporters en in het bijzonder minderjarigen en andere kwetsbare groepen. Een van de middelen om dit te bewerkstelligen is het introduceren van een verplichte VOG voor (toekomstige) trainers. Daarnaast wordt een VOG voor (toekomstige) penningmeesters verplicht gesteld.
Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een verklaring van het ministerie van Veiligheid en Justitie waaruit blijkt dat het gedrag uit het verleden van een persoon geen bezwaar oplevert voor het gevraagde doel, bijvoorbeeld het verkrijgen van een nieuwe baan of het werken met minderjarigen bij een sportvereniging. Een Verklaring Omtrent het Gedrag staat ook wel bekend als bewijs van goed gedrag.
Het is belangrijk dat iedereen, en met name minderjarigen en kwetsbare groepen, in een veilige omgeving kunnen sporten. Als sportvereniging, maar ook als sportbond, is het een plicht om maatregelen te nemen die seksuele intimidatie kunnen voorkomen. De VOG is één van de mogelijke maatregelen. Het verplicht stellen van een VOG geeft meer zekerheid over het verleden van bijvoorbeeld (nieuwe) trainers. En het vermindert de kans dat personen, die eerder in de fout zijn gegaan met kinderen, een functie bij de sportvereniging kunnen uitoefenen. Door als vereniging of bond een VOG te verlangen van iedereen die in zijn functie in aanraking komt met kinderen of kwetsbare groepen, laat je zien dat je de veiligheid van je leden serieus neemt. Naast de VOG zijn er ook andere maatregelen die genomen kunnen worden om de kans op seksuele intimidatie te verkleinen.
Voor aanstelling van een nieuwe trainer of penningmeester wordt de volgende procedure gehanteerd om deze personen te screenen:
Indien er door de persoon geen goedgekeurde VOG overhandigd kan worden is een functie van trainer of penningmeester voor deze persoon niet haalbaar.
In de sport zijn vertrouwenspersonen en vertrouwenscontactpersonen actief. In de praktijk blijkt dat de functies van de vertrouwenspersonen en VCP vaak door elkaar worden gehaald. De VCP is binnen de sportbond of sportvereniging het 1e aanspreekpunt voor iedereen die een vraag heeft over of te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag en hier met iemand over wil praten. Elke sportbond heeft een vertrouwens- contactpersoon. Deze VCP fungeert als 1e opvang voor leden (sporters, ouders van sporters, toeschouwers, kaderleden, vrijwilligers, bestuur) met een klacht of een vraag. De VCP biedt een luisterend oor, geeft raad en verwijst door voor geschikte hulp. Daarnaast adviseert de VCP de bond en/of vereniging om preventieve maatregelen te nemen.
De vereniging heeft géén vertrouwens(contact)persoon. Hierbij wordt verwezen naar de vertrouwenscontactpersoon van Rayon 3, vcp.rayon3@gmail.com en van de NHB, tel 026-4834700, josebruntink@handboogsport.nl
Meer informatie is te vinden op: https://www.handboogsport.nl/de-nhb/#procedures
Elk lid van handboogsportvereniging Rozen van Oranje:
NB: Zijn bepaalde feiten vertrouwelijk met je gedeeld schend dan dit vertrouwen niet. Wanneer echter de belangen van een lid ernstig in het geding zijn, raadpleeg dan een derde, bel bijvoorbeeld met het vertrouwenspunt sport.